Een eenvoudige zeep voor beginners is de castillezeep. Het is een zeep op basis van olijfolie dat in Aleppo (Syrië) al duizenden jaren wordt gemaakt. Kruisvaarders namen de zeep mee naar de regio Castilië in Spanje waar het erg populair werd.
Al eeuwen lang gebruiken mensen deze milde reiniger voor uiteenlopende dingen. Van het wassen van haar en huid tot het schoonmaken van kleding en vloeren.
Je kan castillezeep in vaste vorm gebruiken, of deze weer oplossen in water zodat je een vloeibare zeep krijgt.
Echte castillezeep wordt gemaakt van 100% olijfolie. Pure olijfolie schuimt niet goed en geeft een zeep die een beetje slijmerig van textuur is. Kokosolie staat bekend om zijn mooie schuimvorming en ook zonnebloemolie zorgt voor een lekkere schuimlaag.
Voor elke samenstelling van olieën en vetten geldt een andere loogconcentratie. Voor de exacte berekeningen kan je de zeepcalculator gebruiken.
Maak de zeep volgens het basisrecept voor het maken van zeep.
Hieronder een aantal recepten:
Recept 1
- 400 gr olijfolie
- 50 gr kokosolie
- 50 gr zonnebloemolie
- 66 gr NaOH
- 178 ml water
Dit recept zit het dichste bij “echte” Castillezeep.
Recept 2
- 600 ml olijfolie
- 200 ml kokosolie
- 200 ml zonnebloemolie
- 136 g NaOH
- 368 ml water
Door iets meer olijfolie en kokosolie te gebruiken wordt het oorspronkelijke karakter behouden, maar krijg je een beter schuim.
Recept 3
- 600 ml olijfolie
- 200 ml kokosolie
- 100 ml zonnebloemolie
- 100 ml pindaolie (arachideolie)
- 136 g NaOH
- 368 ml water
Door het toevoegen van arachideolie of koolzaadolie wordt de zeep iets milder. Terwijl het toch nog goedkope oliën zijn en vlot verkrijgbaar in de supermarkt.